Ať žije pufpufpolitika

25. 11. 2012 17:56:15
„Do boje za lepší, nejlepší, křišťálově čisté Česko,“ volají nejrůznější superproroci. Myslí to samozřejmě superdobře. Třeba miliardáři Babiš a Janeček k tomuto účelu tasí své miliardové pokladny, kouzelník Žito 44 dokonce mává ptákem (byť naštěstí jen kohoutem). Všichni ale vysvětlují – vše chceme dělat ve jménu lidské vzájemnosti, lásky, prosperity a poctivosti. Ale Česko je přece zkorumpovaný močál! Vymeťme tedy nejprve vše zlé a pojďme vše dělat jinak!

Zní to docela hezky, ale nějak se mi z toho ježí chlupy. Co je to proboha přesně jinak? O tom totiž tito pánové hovoří jen velmi mlhavě.

Navíc když na slavíčím mejdanu Daniel Landa, vlastně teď už samozvaný Žito, vyhrožoval kolegům z popmusic, politikům, novinářům a kdovíkomu ještě, „ať se chovají slušně,protože on se vrátí a zatočí s nimi“, znělo to zábavně, ale taky trochu jako když v roce 1929 komunista Gottwald vyhrožoval českým buržoustům, že s nimi zatočí jako v Rusku zatočili s carem a Kerenským. Dvacet let nato to pak legrace nebyla.

Já vím, že Landa je jen komediant a navíc ve stejném projevu právě komunisty napadl. Ale žijeme v zemi, kde politická kariéra nezřídka uměleckou začíná! A to, že se někdo distancuje od komunistů je u nás jen takové hygienické osvědčení – něco jako, že prostitutka ukazuje klientovi na papíře, že nemá AIDS. Ne Landa rozhodně není skrytý soudruh. Může mít ale přece úplně jinou chorobu! Ostatně jistý Adolf byl původně také umělec, že...

Ale pozor, vůbec mi nejde o to nařknou z náckovství tohoto, podle mě poněkud šíleného, „kouzelníka“. Ostatně z hlediska politiky je to marginální osobnost Spíš mě celkově děsí současné rostoucí nadšení pro novodobé „chiliastické kazatele“ – byť se jim dnes už tak neříká. Osobně přitom nejsem odpůrce změn, vlastně si také myslím, že jsou zapotřebí a neměly by být malé. Jen jsem přesvědčen, že přes „moudré a spravedlivé guru“ typu Janečka a Landy se jich nedočkáme. Všimněte si ostatně, že politici s aureolou spasitelů přicházející ze světa mimo politiku, tedy vždy z jakéhosi lepšího, zdánlivě čistého světa, nikdy lidem nic dobrého nepřinesli!

Snad je to tím, jak stárnu - ale čím dál tím víc pochybuji, zda Česko a sět opravdu potřebují právě takové „zázračné vůdce“. Přitom vzpomínám na Čapkův román Krakatit. Unaveného vynálezce strašné výbušniny inženýra Prokopa tam veze na kozlíku stařeček, který je vlastně metaforou boha. A Prokopovi, deprimovanému po výbuchu, který zabil mnoho lidí, tam chlácholivě mluví do duše:„Načpak takový velký výbuch? Ještě tím někomu ublížíš! Ale hledej a zkoumej; třeba najdeš... no třeba takové pf pf pf,“ ukazoval dědeček pšukaje měkkými tvářemi, „víš? Aby to dělalo jenom puf puf... a pohánělo to nějakou věc, aby se lidem líp pracovalo. Rozumíš?“ Myslím, že v politice to platí také. Ostatně v demokracii právě na to, aby se prosadilo něco rozumného místo výbušniny, máme volby – jen na ně nesmíme zapomínat.

Autor: Matěj Kouba | neděle 25.11.2012 17:56 | karma článku: 10.22 | přečteno: 668x

Další články blogera

Matěj Kouba

Bude méně pozitivních? Jen zdánlivě!

Chtěl bych zmínit takový drobný covidový detail, o němž se nehovoří. Tedy: Pokud to správně chápu, tak se zavedením pondělních opatřeni obratem výrazně klesne denní záchyt! Bohužel ale jen opticky.

20.11.2021 v 18:51 | Karma článku: 19.33 | Přečteno: 472 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 606 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 200 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2056

Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...