Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jací jsou Rusové? Předsudky a skutečnost.

Osud to zařídil tak, že jsem se sice narodil v české rodině, kus dětství jsem prožil v Moskvě. A i v dospělém věku jsem v Rusku mnohokrát pobýval. Nedivte se tedy, že mi občas kypí krev, když slyším jaké hlouposti moji spoluobčané o Rusech tvdí. Tady je tedy pár takových českých nejkřiklavějších předsudků - versus moje osobní zkušenost.

Rusové jsou nekulturní primitivové? Rusové jsou skutečně mimořádně velký národ. A každém velkém národě bude nejspíš hodně debilů – stejně jako je v něm hodně géniů. Tedy pokud chcete vidět jakýkoli velký národ jako společnost nevzdělanců, určitě jich tam dost pro své tvrzení najdete. A pokud o něm budete mít naopak iluze, všichni se vám budou jevit jako báječní. O Rusku tohle všechno platí. Rusové měli a mají velkou kulturu a umění – a nepotlačil to ani stalinismus. A nejen to - bolševici sice nepouštěli své občany do zahraničí a tvrdě potlačovali uměleckou avantgardu - nedá se však popřít fakt , že jednou ze základních tezí leninismu bylo odstranění analfabetismu a usilovali o rozvoj masového školství a „lidové kultury“. Lidé za socialismu navíc ve vědě, umění a v kultuře viděli jeden z mála možných ventilů tvořivosti a zábavy, takže ty své „učonyje“ „artisty“ i „chudožniky“ měli rádi a vážili si jich.( Úřady moc ne, protože v umělcích se jak známo jeden nevyzná a mají vlastní hlavu, ale to neznamená, že by Sověti potlačovaly kulturu jako takovou. A už vůbec ne vědu – to byla elita) Takže suma sumárům – tvrdit, že Rusové jsou primitivní pijáci vodky je prostě hloupá lež. Osobně vzpomínám na to jak i v nejzapadlejších ruských vískách bylo možno narazit na nesmírně vzdělané a ( v mezích cenzury )sečtělé lidi. Ostatně z celého světa jen v Moskvě jsem například viděl diváky nabitý sportovní stadion, na němž se recitovala poezie. ( Vystupoval tem tehdy charismatický a vůči režimu i poměrně kritický básník Robert Rožděstvenskij).

Rusové jsou bytostní agresoři? Na facebooku mi někteří kamarádi neustále předhazují, jak můžu popírat, že Rusko bylo a je silou, které jde o agresi. No, nevidím panu Putinovi do hlavy, možná chce být tajně pánem světa, ale z historie přece nic takového nevyplývá! Jistě byla tu dobová myšlenka světové revoluce, ale to nebyl rozhodně ruský vynález - to si vymysleli jistí dva pánové z Německa, jeden z nich židovského původu. Lenin naopak složitě vypracoval teorii o tom, že socialismus může zvítězit i jen v jedné zemi, Hlavně ale nezaměňujme ideologii a národnost – opravdu nechápu proč někdo současný tvrdý ruský kapitalismus považuje za následníka sovětského bolševismu. Je to stejně nesmyslné následnictví, jako kdyby někdo přisuzoval papeži Františkovi metody inkvizice...

Ale zpět k vlastnostem „Rusáků“ - ať počítám jak počítám, ruských anexí mimo území bývalé Ruské říše bylo minimum, rozhodně méně než , kterých se dopustili Angličané, Američané, Francouzi a Němci. V samotné říší Rusové a Sověti opravdu dost zasahovali, obvykle však nešlo o tažení typu německého Drang nach Osten či anglické koloniální říše, jen o zajišťování staletých hranic. A osobně jsem v Rusku nikdy nepociťoval touhu uchvacovat – jen xenofobní strach a obavy z nové války, která by byla tak ničivá jako „Velká vlastenecká“.

Rusové jako utlačovatelé národů? V roce 1988 jsem absolvoval expedici na Kamčatku. Prošel jsem tam mnohé vesnice kde byli Evenkové. O něco později jsem navštívil okolí vysychajícího Aralského jezera, kde žijí Uzbekové , Kazaši a další národy. Byla to chudá místa – ale v samotném Rusku, kde žijí jen etničtí Rusové jsem narazil na mnohem horší bídu. Rozhodně se ale nedalo říci, že by byl vidět nějaký národnostní útlak či znevýhodnění na základě národnosti. Ani při setkáních s místními etniky nebylo znát, že by národnostní otázka byla na pořadu dne. Naopak místní Rusové až úzkostlivě pečovali o kultury místních národů a nárůdků. Samozřejmě Sověti i za Gorbiho byli mistry v utajování místních průšvihů, zrovna národnostní otázka mi však opravdu připadala stabilizovaná. Byť třeba Krymští Tataři by se mi vysmáli. A vůbec nepopírám, že tohle jsou věci, do kterých cizinci moc nevidí. Co nicméně mohu říci s takřka stoprocentní jistotou, Ukrajinci a Rusové spolu vycházeli dobře, na sklonku sovětského imperia byli bratři, kteří si nedovedli představit , že by se ve zlém rozešli. Trochu jinak to bylo při další reportážné cestě do Pobaltí. Tam bylo pnutí mezi Rusy, a Litevci, Estonci a Lotyši silné, rozhodně se však nedalo říct, že to bylo dáno stávajícím ruským útlakem, spíše špatnými zlušenostmi na obou stranách. Nicméně i tam v té době prvotní nebyl národnostní spor, ale odboj proti zbytkům stalinistů.

Autor: Matěj Kouba | neděle 23.3.2014 19:27 | karma článku: 31,04 | přečteno: 2302x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Bude méně pozitivních? Jen zdánlivě!

Chtěl bych zmínit takový drobný covidový detail, o němž se nehovoří. Tedy: Pokud to správně chápu, tak se zavedením pondělních opatřeni obratem výrazně klesne denní záchyt! Bohužel ale jen opticky.

20.11.2021 v 18:51 | Karma: 19,33 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Pravidla styku

Malý básničkový manuál do dnešní doby. Ne, nejsem žádný antirouškař, dodržujte prosím všechna opatření....

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69 | Přečteno: 230x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Kouba

Padá a padá.....

Když tak venku padá, mám nostalgickou náladu. A vtělil jsem ji do básničky o době, kdy se ještě chodilo do hospody...

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10 | Přečteno: 463x | Diskuse| Kultura

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

Sháněli jsme dětský bob. Je to teď nedostatkové zboží. Eshopy je mají často vyprodané, nebo je dodací lhůta třeba dva týdny. Přitom sněží - a děti chtějí ven.

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Laskavé lázně

Šel jsem do železářství pro dvě matice - a opravdu jsem si koupil jen ty dvě matice. Stálo mě to celkem čtyři šedesát - byl to tedy jeden z nejlevnějších nákupů za minulých třicet let. Ale hlavně - paní prodavačka moudře poradila,

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik