Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Rusové na Krymu neprávem?

 Českou paniku kolem SOUČASNÉ ruské rozpínavosti  považuji za  neoprávněnou hysterii. Tohle si  třeba myslím o  tzv. ruské agresi na Ukrajině.

Krym byl ruský do Chruščova a je na něm stále dominantní převaha Rusů.To je prostě fakt. Tito obyvatelé si  v referendu odhlasovali, že se chtějí  připojit k Rusku. Referendum bylo  Západem  i našimi brouky Pytlíky odsuzované, ale skutečné - stačí se zeptat lidí, kteří tam v tu dobu cestovali. Ano, potkali jste  tam už i ruské vojáky- jak  jste je mohli nepotkat, když tam Rusáci měli minimálně pětitisícovou vojenskou základnu?!

Pro Čechy- na tuto otázku velmi  citlivé - se často  užívá ideový   argument proti : v českých Sudetech byla převaha Němců- měli tedy jako na Krymu  právo se připojit k Německu?!  Dovolím si kacířsky prohlásit: čistě  pragmaticky ano, nepopírám. Další používaný  argument: Na Krymu žilo hodně Tatarů, které odsunul Stalin. Měli je pak vrátit zpátky? Možná ano,  to  se však lehce řekne, ale hůř provede. A svádět tohle jen na zlé Rusy v protikladu k hodným Ukrajincům je - jak známo - blbost.Protože SSSR - jak  taky každý ví - nebyl Rusko - Stalin, byl Gruzín, Chruščov a Brežněv z půlky Ukrajinci atd.  Dá se o tom dlouze  diskutovat, ale  komunismus prostě je  internacionální. Svádět to jen na Rusy je politikaření, ale ne pravda.
Jako o mnohém jiném území(viz Čechy) je ostatně i o Krymu těžké říci, kdo tam byli domácí.. Ukrajinci ale mimochodem určitě ne, respektive nikdy tam neměli převahu. Ti si nárokují Krym hlavně proto, že je výběžkem jejich území a je z něj skvělý přístup k Černému moři. Faktem nicméně je, že v posledních sto letech byl Krym vnímán jako ruský, kromě ruského obyvatelstva tam existovaly i ty ruské základny. Boj o Sevastopol za 2.světový představoval opravdu hrdinskou etapou boje proti nacistům a byl vnímán jako boj o ruské území ne ukrajinské. Rus ale vzpomíná nejen  na  boj proti  Němcům za "Velké vlastenecké", ale i o sto let  starší  ruskou obranu   Sevastopolu proti Osmanské říši - ale taky Angličanům, Francouzům a Němcům.  Že pak přenechal Chruščov Krym Ukrajině? Kdo do  Sovětského svazu  cestoval ví, že  komunisté vše srovnali do latě - mezi Ruskem a Ukrajinou jste za Komančů někdy od padesátých let skoro nepoznali rozdíl. Bylo to čistě administrativní opatření nejvyššího soudruha- prostě to bylo praktičtější, Krym mimochodem - pokud vím - tvořil v rámci Ukrajiny stejně autonomní oblast! Padl SSSR a Rusko s Ukrajinou dvacet let vycházelo bez problémů. Pak se ale v Kyjevě dostala k moci nová garnitura - nejspíš právem, protože   na Ukrajině panovala  hrozná korupce  - vím to od kamarádů co tam obchodovali a jezdili tam každou chvíli, Tahle nová parta byla z velké části ale tvrdě nacionalistická - což samozřejmě vzbudilo obdobné znovuzrození nacionalismu u ruských obyvatel Ukrajiny, kterých je tam na Východě spousta.. A měli jsme tu  náhle občanskou válku, v níž ti Rusové v Doněcku a spol pochopitelně počítali s podporou Ruska. A té se jim samozřejmě dostalo - jednak proto, že Ukrajinci měli logicky podporu Západu a oni ne, jednak odkud jinud by ji ruští Ukrajinci měli vzít? NATO se tvářilo ušlechtile, ale samozřejmě se  třáslo na to získat strategickou výhodu proti Rusku třeba jen tím, že se hranice NATO posune o tisíc kilometrů dál k ruským hranicím.. Teoreticky by to Rusům nemělo vadit, ale vadilo, už z ekonomických důvodů A hlavně podvědomí z  minulých padesáti let  pracovalo. Ale Rusové v tom nejsou sami. Amíci se taky vždycky začali děsit, jakmile některá z středoamerických zemí začala paktovat s Rusy. A taky vždy  reagovali "nepřiměřeně," Jasně už to není SSSR, ale některé stereotypy v myšlení zůstávají a v tom nejsou Rusové osamoceni. Nu - a ještě k samotnému Krymu. To že Rusové usedlí  na Krymu chtěli do Ruska byl prostě pud sebezáchovy - kdyby k tomu nedošlo, vznikla by na Krymu stejná válka jako v oblasti Donbasu. Vylodění zelených mužíků bez výložek bylo samozřejmě velmi  podivné - ale připusťme,že možná zabránilo daleko většímu průšvihu. Navíc reálná představa, že Ukrajinci pozvou Američany na poloostrov, kde Rusové mají nejvýznamnější základny svého loďstva a letectva- a které by určitě nevyklidili, protože na to mělli dlouhobou v devadesátých letech uzavřenou smlouvu - ta opravdu zaváněla 3.světovou.

Autor: Matěj Kouba | čtvrtek 15.3.2018 10:20 | karma článku: 46,77 | přečteno: 7222x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Bude méně pozitivních? Jen zdánlivě!

Chtěl bych zmínit takový drobný covidový detail, o němž se nehovoří. Tedy: Pokud to správně chápu, tak se zavedením pondělních opatřeni obratem výrazně klesne denní záchyt! Bohužel ale jen opticky.

20.11.2021 v 18:51 | Karma: 19,33 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Pravidla styku

Malý básničkový manuál do dnešní doby. Ne, nejsem žádný antirouškař, dodržujte prosím všechna opatření....

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69 | Přečteno: 230x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Kouba

Padá a padá.....

Když tak venku padá, mám nostalgickou náladu. A vtělil jsem ji do básničky o době, kdy se ještě chodilo do hospody...

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10 | Přečteno: 463x | Diskuse| Kultura

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

Sháněli jsme dětský bob. Je to teď nedostatkové zboží. Eshopy je mají často vyprodané, nebo je dodací lhůta třeba dva týdny. Přitom sněží - a děti chtějí ven.

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Laskavé lázně

Šel jsem do železářství pro dvě matice - a opravdu jsem si koupil jen ty dvě matice. Stálo mě to celkem čtyři šedesát - byl to tedy jeden z nejlevnějších nákupů za minulých třicet let. Ale hlavně - paní prodavačka moudře poradila,

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik