Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Osobně si nemyslím, že Čuba nyní něco podstatného vykoná - opravdu je už hodně starý a  mám za to, že postrádá nějakou novou vizi. Ale k jeho minulým zásluhám - Jasně, že  jeho úspěch  podmínily dobové souvislosti. Ale dá se to i obrátit, když byl úspěšný i v té specifické situaci a dokázal vybudovat něco mimořádného a já se nebojím říci lidem prospěšného, nesvědčí to náhodou o tom, že měl mimořádný manažérský talent? A není to náhodou tak, že kdyby byly okolnosti příznivější mohl dokázat mnohem víc? Já fakt nesnáším ty současné spravedlivé, kteří odsuzují lidi jen kvůli tomu že byli úspěšní v socialistických podmínkách a hned v tom vidí jen STB a protekci, Dobře si to pamatuji, minimálně polovina lidí považovala husákovský socialismus za prostě osudově danný modus vivendi se kterým nemohli nic udělat a nebo si ho dokonce idealizovali jako možnou alternativu - a jen se snažila v těch nenormálních podmínkách najít své místo. Byli kvůli tomu špatní? Pokud neudávali a neškodili lidem tak podle mě ne. Možná  že ti kdo měli jasný plán totalitu svrhnout a dokázali to, byli lepší. Ale  pro mnoho lidí bylo v té době prostě dané, že svět je rozdělen na dva tábory a oni holt žijí v tom socialistickém, který má svá pravidla. Dovedu si představit, že  teď mě někdo napadne, že  pokud ta pravidla byla udávat STB a škodit lidem, kteří s totalitou nesouhlasili. tak fuj. O tom já ale nemluvím - většina k socialismu loajálních lidí to nedělala ani neškodila. Jen se podřizovali konvencím typu - půjdu na schůzi, zaplatím příspěvky, objevím se v průvodu. Jasně  z dnešního pohledu hrozné - ale z pohledu roku 75, kdy to vypadalo, že se  tu komunisté udrží příštích padesát let to vypadalo jinak. Ostatně aktivních disidentů byly v té době  maximálně desítky. A Čuba v této zmrtvělé atmosféře vybudoval kus světa, ve kterém se lidem žilo líp.

2 0
možnosti
Foto

Nic proti zásluhám soudruha......mě neokouzluje ze dvou důvodů. 

1.) v současné době žádný ze zázraků Slušovic nejen nepřežil, ale ani nešel nabídnout cizímu kapitálu.....v konkurenci prostě shořeli jak papír. Omlouvá je, že se neměli za socíku kde rozcvičit na reálnou konkurenci.

2.) při vší úctě k stáří, už je trochu za zenitem a příliš nevěřím, že má co nabídnout. Zvítězila nostalgie. Ano, po právu. Mladí nedorazili k volbám příliš hojně, tak si vlastně vybrali, je jim to fuk. I mě. Zde jsem neměl moc na výběr. ČSSD nebo Čuba. Pro mě ani jedno moc nenabízí.

Ale na to kouzlo Slušochodu si rád počkám....a klidně mu jednou i vyseknu poklonu, pokud jsem ho podcenil. Moc velké obavy o svůj hřbet ale zatím nemám.;-)

2 1
možnosti

Po převratu stát na to JZD tvrdě zaútočil, zejména Devátý s Havlem. Celý státní aparát byl použit ke zničení této firmy.

2 2
možnosti

:-)  Vidím, že diskuse se rozjela,tak jen pár slov, hlavně pro p. Šporkovou a Trojanovou. Když o tom nic nevíte a jste v zajetí svých bludů a Havlových temných slušovických nitek, tak se nepouštějte do diskuse. V zemědělství jsem pracoval celý život a s p. Čubou se znám osobně. Můžete mu vyčítat kdeco, ale neupřete mu, že byl schopný manažer a sociální politika tohoto JZD nemá do dnešních dnů obdoby. Jedině Drábek, který dělal z invalidů zdravé, by mu "mohl" konkurovat. Platy nadstandardní, ale ne zadarmo. Po 68. stáhl všechny vyhozené odborníky z ministerstev, pomohl jim i podniku. Prostě dovedl si sehnat informace. Že to nebylo dovoleno ostatním,je volovina. Pracoval jsem také ve velkém družstvu, v přidružené výrobě jsme rozjížděli moderní technologie v elektronice, nikdo nám nebránil. Ale museli jsme si na sebe vydělat. Takových podniků bylo spousta, nepsalo se o nich jako o Slušovicích, protože ty byly zdaleka nejlepší. A lidé na Čubu nezapomněli !   R^R^R^

4 0
možnosti

Souhlas. Také to tak pamatuji.

3 1
možnosti

Paní Sylva má pravdu. Slušovice byli ukázka komančů, že to je u nás jako na západě. Kdo jiný mohl montovat z dovozených komponentů počítače a vyrábět i svoje prototypy, které pak prodával do státních podniků za 300- 350 tisíc , když nebyla konkurence a UV mu šlo na ruku? Čuba nebyl podnikatel , nepleťte si ho s Baťou. Byl a je člověk propojený s komunisty. Zeman má v senátu dlašího svého člověka a ti co mu dali hlas, neumí počítat. 78 let - mandát na 6 let . Lidé s takovou historií a věkem by měli být doma.

9 4
možnosti

Co se týče kampaně - fakt nevím. Vycházel jsem jen z toho co jsem slyšel na Českém rozhlase - že Čuba nikde nevystupoval. a  nezúčastnil se  diskusí a besed. . A pokud se týče disidentů - Devátého  report znám. Nicméně  vyplývá z něj, že management Slušovic byl vůčí disentu tolerantnější než zbytek socialistických podniků. Což  tedy přiznávám není  omluva - ale poměrně férový popis  toho, že Čuba nebyl zločinec, ale člověk, který se pokoušel  v rámci  systému chovat poměrně slušně. .

2 0
možnosti

Čuba byl jedinej bolševik, kterýmu komunisti dovolili hrát opravdové monopoly, nám ostatním, nedopřáli ani tu pitomou hru.:-)

6 1
možnosti

Pravděpodobně jste neregistroval jeho kampaň, když píšete, že jeho úspěch byl bez kampaně. 

Dalo by se to popsat, že byl všude. Tedy jeho tvář. Kde byl on skutečně, to snad ví jen on.

3 1
možnosti

Kdyby ten pán žil a podnikal na Západě, tak by vyhořel jako čertík - protože on neuměl nic jiného, než za cizí peníze a s absolutně nulovou konkurencí vést v normální p

společnosti zcela průměrný podniček. To by dokázal snad každý - kdyby na to dostal od někoho prachy a kdyby věděl, že mu vládnoucí komouši nedovolí vzniknout žádné konkurenci a jeho si "pěstují" coby potěmknovskou "výkladní skříň",aby svět viděl jak to u nás chodí ;-D. Jinak pracovní podmínky tam byly co se týká peněz sice nadprůměrné, ovšem co se týká oblasti "držet hubu a krok", tak velice ostré

11 5
možnosti

Klasicka cechackovska zavist, velka gratulace madam.

2 9
možnosti

...váženej pane zjistěte si podrobnosti o tom,že p.Čuba zaměstnal ""disidenta"" Devátého na svou zodpovědnost a jak se mu Devátý odvděčil...hold nevděk světem vládna;-O;-O

3 4
možnosti
  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik