Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J91i18ř43í 78T23o36m70e73š

23. 10. 2016 10:10

Všechny (nebo skoro všechny) budovy, železnice, silnice tam postavili kolonizátoři, zavedli tam státní systém na který nebyli domorodci připraveni. Dodnes z toho žijí, akorát se vyměnily vlády, to jest za jejich diktátory nebo vůdce "proletariátu" s podporou bývalého SSSR. A vykořisťuje a páchá se násilí vesele dál, jako (údajně) za kolonizátorů.

0 0
možnosti

M95i72l44a66n 24B93í19l66e68k

17. 10. 2016 8:01

Už to bylo řečeno, i současné problémy do jisté míry souvisejí s koloniální minulostí. Nejen uměle vytvořené hranice, ale i preferování určitého etnika Evropany mohlo vést k tragickým koncům (viz Rwanda a Hutu x Tutsi). Že řešení není tak jednoduché, ukazují zkušenosti z "civilizované" Evropy (např. Jugoslávie).

2 0
možnosti

R67a57d86e51k 61J97a16r88o80š

16. 10. 2016 17:35

Cortéz a Pizzaro nebyli masoví vrazi, ale odvážní válečníci a dobyvatelé. Drtivou většinu Indiánů nesklátily zbraně, ale nemoci (neštovice aj.). Ovšem, to by zase bílí mohli v podobném duchu "nadávat" na žluté a Indy, odkud přišly do Evropy mor a cholera, které to tu také masivně zdecimovaly...

Radůza je zajímavá originální písničkářka, ale jinak s prominutím dost potrhlá...

8 1
možnosti
Foto

... a na oplátku prý dostala Evropa lues....

1 0
možnosti

J68a33n 59R56á37ž

16. 10. 2016 16:04

Komentovat výroky lidí typu Radůzy k mezinárodní politice je stejně neproduktivní, jako komentovat výroky o tomtéž mé patnáctileté vnučky. Obě hodnotí mezinárodní vztahy úhlem pohledu, jak oni ten mezinárodní svět znají. Jsem sice rád, že mají na něco názor a nebojí se ho vyslovit, ale, že bych ho bral jako relevantní, tak to nehrozí.. Věřím, že vnučka se ze svých utopistických představ o tom, jak reálný svět funguje zcela jistě dostane , což se o Rathůze říci nedá, neb žije v prostředí, které samo o sobě má k realitě daleko.

5 0
možnosti

Je tragikomické rozebírat koloniální minulost a vytvářet pocit viny pro bílou populaci. Celosvětově je v menšině a ve své podstatě se jedná o obrácený rasismus. Lidé by se neměli soudit podle rasy, ale podle toho , co mají v hlavě. A pokud je tam šílená ideologie nebo náboženství potirající např. ženská práva nebo snaha ovládnout násilím a svým náboženstvím celý svět, mělo by se k nim tak přistupovat. My Evropané máme právo být sebevědomým a svobodným národem. Vybudovali jsme Evropu bez válek , ekonomicky prosperující a se snahou vytvořit práva a svobodu pro každou individuální bytost. Nekloňme hlavu, ale braňme svoje hodnoty a civilizaci, kde lidský život má hodnotu a vražda a zabíjení jsou trestné a odsouzenihodné činy. Nikoli cesta do nebe.

9 1
možnosti
Foto

Je dost věcí, s nimiž budu souhlasit. Ale zaprvé ,, výkřik,, Radůzy , buďte bez obav , bude ku vyrovnání záhy přebit (občas snad blogy čtete). A to výkřiky, s nimiž já osobně nechci mít nic společného. Za druhé...pravda... Afrika a režimy, mám známou ve Rwandě, vím. Uvažovala bych ale opravdu tím směrem, že kam bílý muž vstoupil a věci ukázal, tam přestala tráva poněkud domácím stylem růst. Co se týká zacházením se ženami, jak píšete, zvyky, usekávání článků prstů, poznamenávání žen tím a tím, jinde společné spalování vdovy s mrtvým mužem... jistě víte, kam mířím. To je svět jiného myšlení, zajetí v mytologiích a to už říkávali Zikmund a Hanzelka, že s tím sotva kdo hne. Ale to není zatahování světa do války. Myslím, že Radůza... neslyšela jsem - ale zřejmě měla na mysli ty novodobé a čerstvé. A tam se stopa bílá na čemsi výhodně méně vzdělaném a chudém opravdu zapsala.

1 5
možnosti
Foto

Základním zdrojem konfliktů v Africe je, že postkoloniální státy vznikly dle hranic stanovených kolonizátory, nikoliv v souladu s kmenovým uspořádáním.

Takže ta stopa bílého muže je patrná do dnešních dnů.

2 2
možnosti

No tak by vznikla spousta malých kmenových státečků, které by mezi sebou válčili o území, jak to bylo před poříchodem toho zatracovaného bílého muže. J

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS