Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To, že nejste komunistou zdůrazňovat nemusíte, protože pokud nebudete plivat oheň a síru doprovázenou patřičnou dávkou nenávisti ke všemu komunistickému, tak Vás stejně místní extremisté onálepkují, že jste komunistou - viz pan Braun či Bor.

Každý, kdo se snaží trochu objektivně popsat život před rokem 1989 si od podobných komunistobijců okamžitě získá nálepku komunisty. Ironií ale je, že tito komunistobiječtí extremisté si neuvědomují, že se chovají hůře než komunisté v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy jste vyrůstal, ale jako radikální bolševici v padesátých letech, ale spíše ještě hůře.

Omlouvá je snad jen to, že někteří z nich jsou nepříliš šťastní emigranti a mají snahu špinit každého, kdo zůstal v naší vlasti. Už jen, když někdo napíše, že komunistická idea je tisíckrát horší než nacistická, hovoří o velmi mdlém rozumu a znalostech. Stačí si porovnat fakta, kdy za vlády Německého nacismu za pouhých 6 let bylo Němci povražděno na 360.000 našich občanů a to drtivá většina z nich bez soudu a vypáleno několik vesnic. Komunisté za 40 let vládnutí za sebou měli nějakých 200 popravených a že by vypalovali vesnice též není nic známo.

Pozn. To i současná západní demokracie má za posledních 20 let za sebou při šíření západní "demokracie" více než 1 milion mrtvých a zcela rozvrácené státy. Za mne karma R^

7 3
možnosti

Relativně méně špatná situace v sedmdesátých než padesátých (jak pravil klasik, "jako bratrská pomoc to nestojí za nic, ale jako okupace to docela ujde") nebyla zapříčiněna nějakou vaší lidumilností, ale naopak odporem, který se proti vám vzedmul, takže jste si nemohli dovolit to, co byste chtěli.

1 0
možnosti
Foto

Pane Koubo, přiznám se, že při čtení mi běhal mráz po zádech. Určité podezření jsem pojal už ve chvíli, kdy jste asi 4 krát po sobě opakoval že nejste komunistou. Víte, být komunistou neznamená být členem strany ale přijmout zrůdnou komunistickou ideu. Viz jeden bloger v rudém svetru. Vy sice tvrdíte že komunistou nejste, ale ideologii, tisíckrát horší nežli nacistická děláte advokáta. Například:

Bod 1 : Ano, komunisté tuto a další země skutečně rozkradli. Slovní ekvilibristika o tom, že si majetek necpali do kapes nemá význam, protože oni kradli skutečným a právoplatným majitelům. Pokud chtěli ubytovat, mohli klidně absolvovat stejnou proceduru jako řadový občan, který trčel v pořadníku i 25 let. Pokud nedělal na šachtě, nebo JZD.

Bod 2: Dařilo se udržovat zaměstnanost? Víte za jakou cenu? Za tu, že se do práce chodilo. Nepracovalo se. Byly tabulky podle kterých v tom či onom provozu muselo být X lidí. I kdyby měli sedět celou směnu na zadku. A tak to bylo. A že za nedostatek léků mohla železná opona? Prosím vás, kdo jí postavil? Západ?

Bod 5 : Tady vlastně popíráte sám sebe z bodu 2, když uvádíte a přiznáváte nedostatečnou produktivitu. Navíc ale ten marasmus omlouváte tím, že to lidem vlastně vyhovovalo.

Bod 6 : Idea komunismu je mnohokráte horší nežli nacismus. To není lež, to jsou historickými daty podložená fakta. Zločiny nacismu a fašismu většinou probíhaly v dobách válečných, namísto toho komunisté likvidovali své odpůrce v době míru.

Bod 7 : Opět lež v tom, že komunisté chtěli lepší svět pro všechny nikoho nevyjímaje. Minimálně 100 milionu zavražděných bylo z tohoto budování vyloučeno. A byli to například oběti komunstických zvěrstev v Kambodži, kde probíhalo plánované vyvražďování,

Myslím že byste se měl za to co jste napsal opravdu stydět.

7 4
možnosti
Foto

Hlavně, že se nestydíte za současnou západní "demokracii" a její miliony mrtvých.

1 5
možnosti
Foto

Opravdu smutné čtení, krádež vlastně nebyla krádež. Kdo nesouhlasil, dostal za uši, hezký eufemismus pro zničené životy mnohých. Lidé chodili na schůze a drželi s režimem, protože jinak by "dostali za uši". Slušní a čestní těžko mohli být, protože zavírali oči před skutečností a na tom nic čestného ani slušného není. A mimochodem, žádný komunismus nebyl, ten se soudruhům vybudovat nepodařilo a to ani přesto, že lidem ukradli, co mohli. A že z toho udělali školky? Když Vám ukradnu auto a budu s ním vozit děti, také budete tak chápající?

6 0
možnosti

Je tu ještě jeden aspekt, morální. Možná že až do osmašedesátého roku si ti čestní komunisté nevšimli, že kolem nich mizí lidé, že v roce 1960, kdy byla vyhlášena amnestie se ti lidé, političtí vězni, začali z kriminálů a táborů nucených prací vracet...

Ale nejpozději v druhé polovině 60. let museli mít ti čestní komunisté jasno o pravé povaze režimu, když začaly na povrch vyplouvat informace o vykonstruovaných procesech, o počtu popravených, vězněných... o násilné kolektivizaci venkova atp.

O tzv. přehmatech a nezákonnostech 50. let referovalo i Rudé právo, vycházely knihy, jako např. Solženicynův Jeden den Ivana Denisoviče, Mňačkova Jak chutná moc atp.

Po fiasku osmašedesátého a Husákově režimu dosazeného tanky snad už nikdo nemohl mít žádné iluze. A přesto i ti čestní dál v KSČ zůstávali a jiní do ní vstupovali a nevypadalo to, že by měli sebemenší morální problém s tím, co měla strana, na jejíž činnosti se aktivně podíleli a za co nesli jako řadoví členové odpovědnost, na svědomí.

Právě ti "slušní a čestní" dodávali KSČ legitimitu.

4 0
možnosti

Mám radost, že můžete říci o členech své rodiny, že byli čestní lidé. To člověka těší a zároveň zavazuje.

Vývoz revoluce však tady byl. O tom někdy jindy.

Můj tchán měl přítele, komunistu. Čestný člověk. Vzpomínám si, že jednou byl u tchána, hráli spolu šachy. Když skončili, slyšel jsem od toho komunistického přítele větu: "Je chyba, že se na školy přijímá podle kádrového profilu a ne podle nadání. To za tím Západem budeme zaostávat stále více." Řekl to však u nás, na schůzi by se neodvážil toto říci. Myslím však, že když za uliční výbor psal na takové poznamenané dítě posudek, snažil se mu pomoci. Pak byl nešťastný z toho, že tolik lidí utíká za hranice.

4 0
možnosti

J81a65r34a 37R96a25n46k

27. 2. 2018 5:02

" Muj tcahan mel pritele komunistu".....existovali i slusni lide v Nemecku, kteri meli pratele nacistyRv

0 2
možnosti

Pane autore, tim, ze nekteri clenove KSC byli lide cestni a uprime ve svou stranu verici zdaleka neplati pro stranu jako takovou. Takove cestne lidi mela za sve cleny i NSDAP. My co jsme komunistum neverili jsme museli drzet hubu a krok byli drzeni za ostnatym dratem, pri pokusu o unik z raje nemilosrdne vrazdeni. Kdyz se lid po giganticke loupezi-menove reforme v roce 1953 vzbouril bylo proti nemu nasazeno rude vojsko-LM a pohranicnici a byl brutalnim zpusobem rozehnan. Obvineni z organizovani dostali 20 a vicelete tresty. Podobne demonstrace se konaly ve vetsine vetsich mest. Nekolik skupinek nemuze napravit spatnou povest kterou si KSC si svym konanim plne vyslouzila. Nemusim napsat predlouhy clanek jako Vy, staci porovnat povalecne dejiny, zivotni uroven a ziv. prostredi sousedniho Rakouska a Ceskoslovenska, Rakousko nas nechava daleko za sebou i bez znarodnych tovaren, druzstevnich sedlaku a hlavne nemuseli zit v gigantickem koncentracnim tabore za ostnatym dratem.

6 0
možnosti
Foto

Vezmete-li statistiky bydlení, tak o žádném zaostávání Československa za Rakouskem nemůže být ani řeči. Pravda se nenalézá ve výkladních skříních. Podléháte kapitalistickému pozlátku.

0 0
možnosti

3. "Idea o exportu světové revoluce byla komunisty opuštěna už ve dvacátých letech. Zbrojení socialistického tábora bylo hnané strachem z napadení, ne z touhy útočit." To vám tak bude někdo věřit v zemi, na kterou zaútočili v roce 1968.

6. "nemluvilo se dědičné vině" Tak proč jsem musel do kádrového formuláře vyplňovat tabulku, kolik mých otců - matek - bratrů - sester .... a) je ve straně; b) není, ale nikdy nebylo; c) vyškrtnuto d) vyloučeno?

3 1
možnosti

Jsem uz starsi. Muj otec v sedesatych letech odesel z ksč. Dovedela jsem se, ze se proto nemuzu hlasit na skolu. Udelala jsem prijimacky na ucnak a nedostala se. S odvolanim jsem se dostala na prumyslovku. Jinak jsem nikdy nemusela vypisovat zadne kadrovaky. A nebyla jsem v ksč.

0 0
možnosti
Foto

Současná propaganda není tak divoká proto, že by se snad obávala návratu komunitů. Ona běsní proto, že se bojí požadavků na restauraci majetkových poměrů - zloději a darebáci z éry Václa Havla to prostě nwechtějí vracet.

3 5
možnosti

I Vám rozumím, nabídnu pohled z druhé strany barikády. Klasika poškozené živno rodiny. Strýc mi osobně říkal, že se zřejmě střetnu i s komunisty. Pravil, synovče nediskutuj s nimi - nemá to žádný význam. Běž do komůrky, tam je bednička s naolejovaným hadrem a revolver. To skutečně řekl ! - Já to nikdy neudělal , samozřejmě. Ten výrok vůbec nebyl o násilí - To byl výrok zcela zoufalých osob, kterým režim absolutně a nepochopitelně zničil život. To jenom proto, že měli pracovitéhbo a umného otce - mého dědu. Nevím, zda to dokážete pochopit ... :-)

4 0
možnosti

Ale já to dokážu docela dobře pochopit. Maminka mě ženy byla politická vězeňkyně z padesátých let. Kopečkářka. Já jen tímto blogem vysvětluji, že věci nejsou úplně černobílé.

5 2
možnosti

J38i35r64i 55B16o57r

26. 2. 2018 18:18

Pane,možná si to neuvědomujete ale máte to v genech. Sebrat někomu barák a dát do něj děti to považujete za dobro. To je přesně pohled lumpenproletariátu. O těch dalších bodech ani nemluvím."to byly chyby,přes ty se přeneseme ".Dělat některým dobro na úkor druhých to jaksi nějak nejde. Dá to práci ale třeba se z toho jednou dostanete.Stačí se třeba podívat na Rakousko.Sovětskou armádu tam měli do roku 1955. Jenže oni nebudovali oni pracovali.

9 0
možnosti
Foto

Soudruh Husák o takových říkal, že to jsou takoví bezpartijní komunisté.

Někteří to trochu vylepšili vstupem do SČSP, podpisem lejstra pro StB a tak.

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS